Ugens opskrift – uge 4

Ja ja ja jeg ved godt jeg sagde, at jeg ville lave en dessert hver uge. Ved I lige hvor svært det er, at finde på en masse forskellige desserter? Især når man opholder sig i et hus, hvor den ene part ikke er så glad for søde sager? Mega svært!

Derfor omformulere jeg den lidt. Så opskriften i denne uge bliver i stedet en opskrift på mine lækre koldhævede boller. Jeg har bagt dem i mange år, når familien var samlet. Hvor min ene bror savnede lidt bolle form på dem, fordi de flød altid lidt ud – men smagen fejlede intet! Nu har jeg så investeret i et bagestål – om jeg begriber, hvordan pokker jeg har kunne undvære det i alle mine bageår. Det er fantastisk! Bollerne bliver lækre sprøde, og bløde og vamsede indeni. Det er en skøn kombination.

Ingredienser:
12,5 g gær.
5 dl lunken vand.
2 tsk groft salt.
1 stor tsk honning.
500 g hvedemel (gerne valsemøllen eller en med min. 12 g protein pr. 100 g)
100 g groft speltmel (jeg bruger den økologiske fra gram slot)

Fremgangsmåde:
Opløs gæret i det lunkne vand i en stor skål. Tilføj salt og rør lidt rundt. Kom hernæst honning i og “opløs” det i væksen. Tilsæt til sidst begge sorter mel og rør meget gerne rundt med dine fingre – det giver en bedre føling med dejen. Når dejen er homogen, altså ensartet, kommes husholdingsfilm omkring og skålen sættes på køl natten over. Næste morgen eller efter min. 10 timer. Varmes ovnen med en bageplade (eller bagestål hvis du ejer det) op i 45-60 minutter ved højeste varme. Når ovnen er opvarmet, hældes dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Kom vand i skålen og fugt en dejskraber heri. Hak dejskraberen direkte ned i dejen og “skær” en pølse fra. Hak derefter pølsen ud i 3-4 boller og løft dem over på en kombispade med bagepapir på (eller den opvarmede bageplade som er blevet taget ud af ovnen). Der bliver et sted mellem 9-16 boller afhængig af hvor store du ønsker dem. Når bollerne er kommet på bagepapiret – føres de herefter ind i ovnen (hvis det er på bagestål, glides bagepapir og boller forsigtigt ind på det glohede stål). Luk ovnen og skru temperaturen ned på 225° grader i 10 min. (Hvis du bager på bagestål, fjernes bagepapiret herefter – da meget bagepapir ikke kan tåle de høje temperature.) Skru herefter ovnen op på 250° grader i 5-8 min – alt efter hvor gyldne og rustikke du ønsker dine boller. Sluk ovnen og lad herefter bollerne køle af i 5-10 min. på en rist.

Tip: Du kan med fordel lave dobbelt portion, da dejen kan holdes sig op til 4 dage på køl. Jeg gør det tit, når hele familien er samlet – med koner/kærester og børn er vi oppe på 11 stk. som spiser med.
Du kan også med fordel eksperimentere med andet mel. F.eks. durummel, det sikre en god skorpe.

Ugens dessert – uge 3

Ja jeg skrev for 14 dages tid siden, at jeg ville lave en dessert hver uge. Det havde jeg også gjort i sidste uge. Men der var lidt travlt og den skulle tilpasses og tages billeder af osv. Så jeg nåede faktisk aldrig at få den helt klar. Derfor laves den om og I får i stedet en lækker dessert i denne uge. Nemlig en nem og hurtig chokolade desssert. Man kan nærmest kalde den en mousse eller en ganache.

Ingredienser – 3-4 personer:
2 modne bananer
2 spsk. peanutbutter
100 g hakket chokolade
En knivspids havsalt
Topping:
50 g hasselnødder
1 tsk rørsukker
50 g hakket chokolade
En knivspids havsalt

Fremgangsmåde:
Lav et vandbad og smelte de 100g chokolade heri. Mos imens bananen i en skål sammen med peanutbutter. Når Chokoladen er smeltet, tilsættes den i skålen sammen med salt. Brug enten en stavblender og blend det hele sammen til en ensartet konsistens eller kom det hele i en blender, til det har en ensartet konsistens.
Find herefter 4 glas eller skåle du vil anrette i og fordel chokolade massen i hver glas. Kom herefter glassene i fryseren i 15-20 min.
Mens glassene står på køl, ristes hasselnødder på en pande med lidt rørsukker og havsalt. Når sukkeret er smeltet og nødderne har taget lidt farve, spredes de ud på et skærebræt og køler af. Hak dem herefter lidt groft.
Når glassene er kommet ud fra køl, pyntes de med nødder og chokolade og serveres.

Tip – du kan med fordel udskifte toppingen med bl.a. dine yndlingsbær for at give desserten noget syre. Flødeskum vil også være et hit – selvom desserten er lidt tung.

Mandagssludder

Jeg vågnede op til en meget sur mor på facebook der mente, at jeg var kommet med den dummeste kommentar længe, og at jeg skulle stoppe med, at generalisere når jeg henviste til, at skoler er forskellige. Så lå jeg i sengen, med en pat i babys mund og dabatterede lidt frem og tilbage med denne mor. Hun følte sig åbenbart ramt af mit rolige væsen og tilgang til tingene.

Så vækkede hundene baby, fordi de skulle ud og tisse. Ergo en pat i babys mund igen, og så håbe hun sov videre. En halv time senere sov baby tungt og mor kunne endelig gå ud og lufte hunde i bukser og bh, inden hun selv gik på toilet.

Dernæst formåede Futte – vores hanhund – igen at nikke mig en skalle. Denne gang kostede det heldigvis ikke en brækket næse, men et ømt kindben. Vores kærlighed er intakt og meget stor til hinanden. Han kan jo ikke gøre for, at jeg prøver at rydde op på gulvet.

Herefter så rakte jeg ud efter min kaffe. Da jeg så ikke får kaffen indenbords, kiggede jeg ned på min hånd og så, at det var babyalarmen jeg havde ført til munden. Kaffen står faktisk stadig dejlig kold ved siden af bærbaren.

Men ellers går det godt. Synes det var en små kaotisk, men alligevel lidt hyggelig måde, at starte ugen på. I disse tider og med barslen, så er det med at nyde de små øjeblikke og bare leve med tingenes gang. Jeg tog mig selv i igår at nævne hvor mange dage der er til, at jeg bliver tredive og ligeledes starter på studiet igen efter barsel. Jeg fik af vide, at de tal kunne jeg kaste langt bort, at jeg hellere skulle nyde nuet. Så det gør jeg.

Jeg har altid været fan af udtrykket – planløses tidende. Det er noget jeg lever højt på. Jeg gider ikke lægge de helt store planer igennem ugen – jeg vil hellere være spontan og tage tingene som de kommer. Dog med få undtagelser. Så det eneste der egentlig er planlagt for tiden? Ja det er at få min morgenkaf’ hver eneste morgen.

Jeg vil slutte af med min lille sludder for en sladder, på denne dejlige grå mandag og ønske dig en dejlig dag og videre fantastisk uge! Husk at leve mens du kan.

Ugens dessert – uge 1

For at få lidt mere liv i min blog og for at udfordre mig selv lidt, har jeg besluttet mig for at ville lave en ny dessert hver uge. Desserter har aldrig været noget jeg har gjort mig i, men nu vil jeg give det chancen og give det et skud.

Denne dessert stammer dog tilbage fra nytårsaften. Men jeg synes den var meget passende til den første post. Den var lidt julet, lidt fed og cremet, men alligevel syrlig og lækker. Det er en Panna Cotta med Clementin gelé og friske bær.

Ingredienser:

Panna Cotta:
4 dl piskefløde
100 g finthakket hvid chokolade
1 vaniliestang
2 blade husblas

Clementine gelé:
3 dl. clementinsaft
Saften af en citron
2 blade husblas
20g sukker

Start med at lave Panna cottaen. Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand. Giv fløden et opkog og tag den herefter af varmen. Vrid husblassen fri for vand og opløs den i den varmefløde. Tilsæt tilsidst chokoladen og smelt den deri. Fordel herefter panna cottaen i glas efter behov, og sæt dem på køl i omtrendt 2 timer.

Læg husblassen i blød og pres herefter saft af et net clementiner – svare ca til 3 dl. Tilsæt saften af en citron og si så al saften over i en gryde. Tilsæt sukker og varm op ved middelvarme. Vrid imens vandet af husblassen og opløs den herefter i saften. Lad den køle lidt af. Fordel forsigtigt saften i glassene med panna cotta og sæt dem herefter på køl i yderligere 2 timer.

Lige før de serveres pyntes de efter behov.

Tip – kan sagtens laves dagen før, hvis man vil have god tid. Vent dog med at pynt så.

Nytår 2020/21

Der er alt for mange der vil huske 2020 for noget negativt. Jeg er ikke en af dem. For selvom verdenssituationen har berørt os alle, har det egentlig ikke betydet meget negativt for mit vedkommende. Det mest triste var, at der er nogle mennesker jeg ikke har set i snart et år. At jeg ikke nåede at sige held og lykke til mine studiekammerater, da jeg gik på barsel. Men det er det eneste. Jo der har selvfølgelig også været nogle personlige negative oplevelser – men dem vil jeg ikke fokusere på. Livet er for kort til, at visse mennesker skal påvirke det negativt.

Når det så er sagt, så har jeg nærmest set min familie mere i 2020 end de sidste mange år. Vi har været gode til at samles på trods af alt. Dog med visse undtagelser. En begivenhed skal dog nævnes. Jeg blev 29 i slutningen af november – her troppede ALLE mine brødre op hos mine forældre og fik julefrokost og fejrede min fødselsdag. Det har jeg ikke oplevet i mange år. Der startede julen, der startede endnu mere hygge og kærligheden blomstrede.

Derved sagt har 2020 budt på mange forskellige ting. Størstedelen gode. En nem graviditet, at blive mor, et bryllup der skulle overværes, nye bekendtskaber, min datters dåb, min fars 60-års fødselsdag bare for at nævne nogle få ting. Jeg ved allerede nu, at 2021 bliver helt speciel.

Der kommer til at ske en masse. Jeg holder 11 ud af 12 måneder fri – da jeg er på barsel. Så den tid skal bare nydes. Første fokuspunkt bliver mig selv og lille Gaia. Der bliver sat nye projekter i gang – nogle er allerede startet og jeg glæder mig til at komme videre med dem, kommer nye oplevelser. Jeg vil komme til at fejre det første år som mor, og i årets afslutning gå ind i 30erne, som en lykkelig kvinde.

Jeg tror 2021 bliver et skønt år – det kan nærmest ikke andet. Jeg vil i hvert fald se på det hele med et positivt syn, også selvom jeg altid synes det er lidt trist at slutte december måned. Men hey, der er masser af plads til hygge, kærlighed og sammenvær alligevel.

Der er lys forude – du skal bare tro på det.
Glædelig jul og godt nytår